
İçindekiler
- E-ticarette Güvenlik Nedir? Hangi Yöntemler Kullanılmalı?
- E-ticaret Siteleri için Güvenlik Neden Önemlidir?
- E-ticaret Sitelerine Yönelik Oluşan Güvenlik Tehditleri Nelerdir?
- E-ticarette Hangi Güvenlik Yöntemleri Kullanılmalı?
E-ticarette Güvenlik Nedir? Hangi Yöntemler Kullanılmalı?
E-ticaret firmalarının tamamı siteleri üzerinden alışveriş yapan insanların hem bilgilerini korumak hem de güvenli bir ortamda alışveriş yapmalarını sağlamak zorundadır. E-ticaret sitelerinde güvenlik sağlanamaması durumunda firmaların marka itibarı zedelenebilir. Aynı zamanda müşterilerin bilgileri de kolay bir şekilde dışarıya sızdırılabilir. Bu dezavantajlardan etkilenmemek için işletmelerin e-ticaret sitesi kurulumunda güvenliğe fazlasıyla önem vermesi gerekir.
Peki e-ticaret sitelerine yönelik güvenlik tehditleri neler? Hangi güvenlik yöntemlerini kullanabilirsiniz? Gelin inceleyelim.
E-ticaret Siteleri için Güvenlik Neden Önemlidir?
E-ticaret siteleri için güvenlik son derece kritik bir konudur. E-ticaret siteleri için güvenliğin önem taşımasının nedenleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Güvenlik önlemleri müşterilerin hem kişisel hem de finansal bilgilerinin en iyi şekilde korunduğundan emin olmalarını sağlar. Bu durum müşterilerin firmaya olan güvenini artırarak itibarını olumlu yönde etkiler.
- Veri koruma yasaları ile birtakım düzenlemeler söz konusudur. E-ticaret firmaları da bu yasalara uymak zorundadır.
- E-ticaret firmaları müşterilerin adres, telefon numarası ve ödeme verileri gibi kişisel bilgilerini korumakla yükümlüdür. Bu bilgilerin yetkisiz erişime karşı korunması müşteri mahremiyeti ve gizlilik için son derece önemlidir.
- Güvenlik ihlalleri e-ticaret firmalarına ciddi şekilde finansal zararlar verebilir. Müşterilerin verilerinin çalınması ya da sızdırılması tazminat ödemeleri gerektirebilir.
- E-ticaret platformları siber saldırılara maruz kalabilir. Veri kaybı ya da platformun devre dışı kalması gibi olumsuz durumlar ciddi boyutlu operasyonel ve mali problemlere yol açabilir. Güvenlik önlemleri almak bu durumlara karşı söz konusu riskleri azaltır.
- Güvenli alışveriş deneyimi vadeden e-ticaret firmaları müşterilerin sadakat oranını artırabilir. Bu sayede markalar rekabet üstünlüğü de elde edebilir. Müşteriler güvenli alışveriş deneyimi yaşadıkları firmaları daha fazla tercih eder.
E-ticaret Sitelerine Yönelik Oluşan Güvenlik Tehditleri Nelerdir?
E-ticaret siteleri bazı zamanlarda farklı güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu tehditleri şöyle sıralamak mümkündür:
- Kötü niyetli kişiler e-ticaret sitelerinden müşterilere ait kredi kartı numaralarını ya da adres gibi bilgilerini çalmaya çalışabilir. Bu tip bilgilerin sızdırılması kullanıcı güvenliği açısından ciddi risk oluşturur.
- Sahte e-postalar, iletişim araçları ya da web siteleri ile müşterilerden kişisel ayrıntılar veya giriş bilgileri öğrenilmeye çalışılabilir. Kötü niyetli kişiler gerçeğe son derece benzer sahte siteler oluşturarak müşterileri kandırabilir.
- E-ticaret sitelerinin karşı karşıya kalabileceği siber saldırılar arasında DDoS yani Hizmet Dışı Bırakma Saldırıları, güvenlik açıkları aracılığıyla yapılan saldırılar veya kötü amaçlı yazılım saldırıları yer alır.
- Alışveriş sitelerinde güvenlik konusu yalnızca sitenin değil kullanıcıların da sorumluluğu altındadır. Platforma giriş için zayıf şifreler oluşturması veya güvenlik önlemlerini ihmal etmesi hesaplarının kötü niyetli kişilerin eline geçmesine sebep olabilir.
- E-ticaret sitelerinde tercih edilen platformların ya da yazılımların güvenlik açıkları saldırganların sisteme daha kolay şekilde erişim sağlamasına yol açar. Ayrıca kötü amaçlı yazılımların da enjekte edilmesine imkan tanıyabilir.
- E-ticaret siteleri ödeme ağ geçitleri veya hosting hizmetleri gibi üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları noktasında da güvenlik riskleriyle karşılaşabilir. Bahsedilen hizmet sağlayıcıları dolayısıyla oluşan güvenlik açıkları e-ticaret platformlarını da büyük oranda etkileyebilir.
E-ticarette Hangi Güvenlik Yöntemleri Kullanılmalı?
Yapılan araştırmalar sonucunda insanların internetten alışveriş yapmasına önleyen en büyük faktörün %60 oranında güvenlik endişesi olduğu görülür. TC kimlik numarası, ev adresi ya da kredi kartı bilgilerinin hacker tarafından çalınabilme ihtimali müşterileri alışveriş yapmaktan vazgeçirebilir. Bu sebeple e-ticaret işletmelerinin en iyi şekilde güvenlik planlaması yapmaları ve gerekli altyapıyı sağlamaları önem taşır. E-ticarette kullanılacak güvenlik yöntemleri ise bu şekildedir:
1. SSL Sertifikası
Tüm iletişimleri şifreli hale getirmek için bazı güvenlik ve kalite belgeleri gerekir. SSL sertifikaları da bunlardan biridir. SSL sertifikası sitelerin HTTPS protokolü ile düzgün biçimde çalışmasını sağlar. Böylece müşteri bilgilerinin güvenliğini büyük oranda artırır.
2. SET
Mastercard, Visa ve IBM’in kendi aralarında olduğu kuruluşlar ile oluşturulmuş bir protokol şeklinde tanımlanan SET kredi kartı ile yapılan online ödemelerde kart bilgilerinin şifreli hale gelmesini sağlar.
3. Rapid SSL
E-ticaret firmalarının satış yaptığı sitelerin güvenliğinin sağlanması için SSL sertifikaları bulunur. Ancak bazı durumlarda söz konusu sertifikalar e-ticaret sitelerinin bütün ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Dolayısıyla firmalar e-ticaret sitelerinin güvenliğini en iyi biçimde sağlamak için SSL Sertifikası sağlayıcıları ile iletişime geçerek ihtiyaç duydukları sertifikaları temin edebilir. Rapid SSL de e-ticaret siteleri için SSL sertifikası alınabilecek bir firmadır. Rapid SSL’den alınacak SSL Sertifikalarının bütçe dostu olması da avantaj sağlayan yönleri arasında yer alır.
4. Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü S-HTTP
Ortak anahtar şifrelemesi dijital imza ve güvenli kimlik doğrulama sağlar. Aynı zamanda gelişmiş güvenliğe sahip olan normal HTTP ve internet protokolünün gelişmiş sürümü şeklinde bilinen S-HTTP de güvenli ödeme yöntemleri oluşturmak isteyen e-ticaret işletmelerinin dikkatini çeker. Güvenli HTTP özelliğe sahip olan web siteleri sunucu ile istemciler arasında şifreleme düzenleri kurar. Bu sayede yapılan işlemi de güvenli hale getirir. HTTP ile sorunsuz şekilde bütünleşerek farklı savunma mekanizmaları dahilinde optimum son kullanıcı güvenliği sağlanabilir.
5. PCI DSS Sertifikaları
Payment Card Industry yani PCI DSS sertifikaları veri güvenliği standartları ortaya koyan Visa, American Express, Discover Financial Services ve MasterCard gibi üyeler aracılığıyla oluşturulan hem teknik hem de operasyonel gereklilik şeklinde tanımlanır. PCI Hizmet Sağlayıcısı tarafından sunulan en üst düzey güvenlik sertifikası Level 1 olarak belirtilir.
6. 3D Secure
Özellikle kredi kartı ile online olarak yapılan işlemlerde tercih edilen 3D Secure son derece popüler güvenlik protokolleri arasında yer alır. Bu protokol kart sahibi tarafından doğrulama gerektiren ek güvenlik katmanı sunar. Dolayısıyla dolandırıcılık gibi riskleri azaltır.
7. Güvenlik Damgası
E-ticaret sitelerinin hem güvenlik önlemlerini hem de hizmet kalitesini sağladığını anlatan Güvenlik damgası 6 Haziran 2017 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Güvenlik Damgası Tebliği aracılığıyla yürürlüğe girmiştir. Güvenlik damgasının bulunduğu sitelerde alışveriş yaparken kişilere kart bilgilerinin en güvenli şekilde korunacağına dair teminat verilir. Pek çok şartı bulunan güvenlik damgaları e-ticaret sitelerini daha güvenli hale getirir.
8. Dijital İmza
Dijital imza elektronik ortamda tercih edilen yasal kimlik doğrulama yöntemidir. İmza ve veri arasındaki bağlantı herhangi bir değişiklik yapılmasına izin vermez. Herhangi bir şekilde verilerin değiştirilmesi durumunda imza otomatik olarak geçersiz hale gelir. Bu sayede dijital imza verilerin hem otoritesini hem de gizliliğini korumaya yardım eder.
9. Açık Anahtar Altyapısı Public Key Infrastructure - PKI
Açık anahtar altyapısı şifreleme sistemi hem doğrulama hem de güvenli iletişim için tercih edilir. Bahsedilen altyapı verilerin şifrelenip güvenli iletişim kurulması için genel olarak SSL sertifikaları gibi özel güvenlik protokollerinde kullanılır.
10. Güvenli Giriş Ekranı
Güvenli e-ticaret web sitelerinin geliştirilmesi Giriş Sayfası itibarıyla başlar. Web sitesine giriş ulaşımının güvenli olmaması bilgisayar korsanlarının sızıntı yapıp hassas verilere erişimi kolaylaştırır. Güvenli giriş ekranı protokolünü uygulamak orta düzeyde kolaydır. Pek çok güvenlik tehdidini son derece etkili bir şekilde ortadan kaldırabildiği için sorunsuz deneyim elde edebilirsiniz.
Siz de en güvenli e-ticaret yazılımı çözümleri için T-Soft’u tercih edin; hızlı, esnek ve güçlü bir altyapıya kavuşmanın ayrıcalıklarından yararlanın.